MAKUCH Z CZARNUSZKI
Makuch z czarnuszki to jest taki składnik, bez którego już nie wyobrażam sobie zupy, sałatki, jajecznicę, zapiekankę, chleba. Często robię herbatkę z makuchu czarnuszki z miętą.
Makuch w odróżnieniu od oleju, jest pyszny, nadaje daniom smak, aromat.
Jeśli olej piję z trudem, przez siłę, to makuchu nie żałuję, wsypuję szczodrą ręką, a jeżeli makuch podsmażyć na maśle ghee, dodać do zupy, co bardzo polepszy smak, dodając wschodnią, indyjską nutę.
Cieszę mnie to, że już mamy mały klub wielbicielek makuchu z czarnuszki.
Dziś zapakowałam 3 kg do jednej rodziny, która jak ja, używa czarnuszkę wszędzie.
Nasz makuch jest sypki, jeszcze zawiera dosyć dużo oleju, bo nie idzie tylko wyciskaniem wydobyć olej do ostatniej kropli.
Został aromat i smak, już bez goryczki i cierpkości.
Makuch z czarnuszki uzyskany metodą wyciskania na surowo – ma bardzo wysoki udział oleju – ok 12%.
Za wyjątkiem białka, błonnika i wartościowych składników odżywczych znajduje się frakcje oleiste i ponad 100 składników aktywnych.
Działanie farmakologiczne:
Makuch z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne, silnie antybiotyczne (antybakteryjne,antywirusowe, przeciwgrzybicze), przeciwpasożytnicze, silnie żółciotwórcze i żółciopędne.
Ma także właściwości odkażające układ pokarmowy i oddechowy.
Wykazuje także działanie odtruwające i uspokajające zwierzęta i ludzi. Wspomaga układ odpornościowy.
Może być wykorzystywany wspomagająco przy leczeniu zakażeń wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Wspomaga leczenie biegunek.
Właściwości:
 Wzmacnia układ odpornościowy
 Posiada działanie antyalergiczne (hamuje nadmierną odpowiedź immunologiczną)
 Jest naturalnym środkiem przeciwbólowym
 Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, antywirusowe
 Wspomaga procesy trawienne przewodu pokarmowego
 Działa ochronnie na wątrobę i żołądek
MAKUCH Z PRAS ŚLIMAKOWYCH (ZDJĘCIE JEST NIŻEJ) DUŻO SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH TRACI PRZEZ ODDZIAŁYWANIE TEMPERATURY POWYŻEJ 100C.
CENA –
250 g – 5 PLN
500 g – 9 PLN
1000 g – 17 PLN