Camphore naturalny olejek eteryczny 5 ml

13,60 

100% NATURALNY OLEJEK ETERYCZNY – KAMFORA NATURALNA

Kamfora to organiczny związek chemiczny należący do grupy terpenów, który pozyskuje się z drewna cynamonowca kamforowego. Czysta kamfora ma postać stałą. Ma biały kolor i bardzo intensywny zapach. Powinna być przechowywana w opakowaniu, gdyż w temperaturze pokojowej ulega ona procesowi sublimacji i zmienia swoją formę z ciała stałego w gaz. Ta właśnie właściwość sprawiła, że kamfora znalazła się w przytaczanym powyżej przysłowiu “zniknąć jak kamfora”.

Ilość

Bezpieczne płatności z Przelewy24

Kategoria:

Opis

100% NATURALNY OLEJEK ETERYCZNY – KAMFORA NATURALNA

Kamfora to organiczny związek chemiczny należący do grupy terpenów, który pozyskuje się z drewna cynamonowca kamforowego. Czysta kamfora ma postać stałą. Ma biały kolor i bardzo intensywny zapach. Powinna być przechowywana w opakowaniu, gdyż w temperaturze pokojowej ulega ona procesowi sublimacji i zmienia swoją formę z ciała stałego w gaz. Ta właśnie właściwość sprawiła, że kamfora znalazła się w przytaczanym powyżej przysłowiu “zniknąć jak kamfora”.

Najpowszechniej jednak występuje ona pod postacią olejku kamforowego, wszechobecnego na rynku. Olejek ten uzyskiwany jest w rezultacie ekstrakcji kamfory naturalnej. Można go jednak także produkować syntetycznie, przy wykorzystaniu pinenu.

W skład olejku kamforowego wchodzą między innymi kamfora, terpeny, pinen, alkohol, borneol, kamfen, a także safrol. Mieszanina tych substancji jest odpowiedzialna za charakterystyczny, mocny zapach kamfory, który z kolei jest przyczyną wykorzystywania jej w aromaterapii, a także produkcji perfum.

Olejek z kamfory ma szerokie zastosowanie, co spowodowane jest jego licznymi właściwościami.

Zapach:  świeży, rozgrzewający, balsamiczny, kamforowy, pikantny.
Dobrze komponuje się z  drzewem sandałowym, bergamotką, czarnym pieprzem, drewnem cedrowym, cynamonem, goździkami, kolendrą,  imbirem, grejpfrutem, cytryną, ,balsamem cubeba, neroli, paczulą, petitgrainem, wetiwerem, ylang ylang

nuta; głowy

TYP MĘSKI – UNISEX

Aby koncentraty użyć do wyprodukowania perfum
należy rozcieńczać w proporcjach
Najtrwalszy ekstrakt perfum zawiera nawet do 40% olejków (zazwyczaj jest to 25%).
Wody ESDP (Esprit de Parfum) mają 15-30% olejków.
W wodach perfumowanych EDP jest 12-25 % związków aromatycznych.
W wodach toaletowych (EDT) – 6-18% .
Wody kolońskie mają ok. 5-7 % olejków.
wody po goleniu – 2-4%.
Wody orzeźwiające, czyli tzw. mgiełki – do 5%.
aby wykonać własne perfumy lub wodę toaletową należy wymieszać kompozycje olejków z alkoholem zazwyczaj 80% i odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 tygodnie . Wskazane jest przynajmniej raz dziennie wstrząsnąć butelką z perfumami w celu lepszego wymieszania się olejku z alkoholem.Po 3 tygodniach perfumy są gotowe do użycia.

O olejku :  Kamforowym

Właściwości antyseptyczne olejku z kamfory sprawiają, że znajduje on zastosowanie przy produkcji środków dezynfekcyjnych, a także przeznaczonych do leczenia chorób skóry, zakażeń powodowanych przez bakterie i grzyby. Miejscowe stosowanie olejku z kamfory może przynieść ulgę, z powodu jego działania znieczulającego. Co więcej, właściwość ta sprawia, że można go także z powodzeniem wykorzystywać w walce z obrzękami. Dobrze sprawdza się on także w walce ze stanami zapalnymi, na przykład zapaleniem ucha.

Z powodu właściwości owadobójczych kamfory może być ona z powodzeniem wykorzystywana jako środek odstraszający owady i insekty. Wystarczy szmatka nasączona kamforą, by skutecznie pozbyć się uciążliwych komarów czy ciem. Olejek z kamfory można także wymieszać z wodą w rozpylaczu bądź wlać kilka jego kropli do dyfuzora. Kamfora znajduje także zastosowanie przy produkcji kulek na mole, które chronią przed nimi ubrania w naszych szafach.

Z kolei pobudzające działanie kamfory sprawdzi się doskonale przy problemach z układem trawiennym. W naturalny sposób stymuluje ona układ krwionośny, co z kolei prowadzi do pobudzenia trawienia i przyspieszenia metabolizmu.

Kamfora znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne sprawiają, że jest ona skuteczną bronią do walki z trądzikiem – stąd jej obecność w tonikach, kremach, czy maściach do skóry trądzikowej. Zapobiega ona przebarwieniom skóry, jej obrzękom i rozwojowi stanów zapalnych. Te właściwości kamfory sprawiają, że może być ona także skutecznie wykorzystywana do zwalczania opryszczki.

Olejek kamforowy jest również często składnikiem pomadek do ust. Ponadto, z powodu swojego intensywnego zapachu, znajduje zastosowanie w produkcji perfum.

Od wieków znana jest skuteczność kamfory jako środka redukującego napięcie nerwowe. Spowodowane jest to jej właściwościami rozkurczowymi. To pozwala na złagodzenie objawów ciągłego napięcia, co z kolei może przyczynić się do poprawy jakości snu. Szczególnie osoby z zespołem niespokojnych nóg powinny zainteresować się bliżej tym zastosowaniem kamfory.

Właściwości przeciwzapalne kamfory sprawiają, że sprawdzi się ona także jako środek, którego użycie może przynieść ulgę bolącym mięśniom i stawom. Skuteczna aplikacja to masaż bolącego miejsca z wykorzystaniem olejku z kamfory.

Substancja ta znajduje także zastosowanie jako środek wspomagający leczenie kaszlu. Spowodowane jest to jej silnym aromatem, który skutecznie oczyszcza drogi oddechowe, a także pomaga odetkać nos. To sprawia, że wiele środków przeznaczonych do leczenia przeziębień ma w swoim składzie kamforę.

Na tym nie kończą się zastosowania kamfory. Sprawdza się ona także w kulinariach. Już od wieków była wykorzystywana do produkcji słodyczy. W Indiach do tej pory jest popularnym składnikiem deserów.

Kraj pochodzenia:  Indie
Olejki i kompozycje mogą uczulać , dlatego przed zastosowaniem w perfumach należy przetestować niewielką ilość kompozycji na skórze minimum 24 godziny, jeśli nie wystąpi żadna reakcja można użyć do produkcji perfum czy wody toaletowej.

Opinie

Nie ma jeszcze recenzji.

Bądź pierwszą osobą, która oceni „Camphore naturalny olejek eteryczny 5 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.